Dromen, (vouw)fietsen, renoveren en koelkastloos leven

Geplaatst op

Even niks geschreven. Dat had vooral te maken met het feit dat er dromen in uitvoering waren, zoals te lezen aan het eind van mijn vorige bericht. Mijn auditie aan het conservatorium ligt intussen achter me en – vreugdekreet !! – ik ben geslaagd. Hoe de weg vanaf hier verder loopt weet ik nog niet, maar verder lopen doet-ie natuurlijk hoe dan ook.

IMG_4524

Verder ging het ecologisch(er) leven zo z’n gangetje. Twee vouwfietsen deden hun intrede in ons gezin en oh, wat een plezier die dingen. De eerste keren ging het in- en uitvouwen nog wat onwennig (pedaal moet zus, en nee, niet starten met het zadel verstellen), ze durven om te vallen wanneer je ze meeneemt in de bus en ze langer dan 100 m  dragen in opgevouwen toestand is een beetje corvee, maar als je trein, bus of metro uitkomt op om het even welke bestemming en een half minuutje later kan wegfietsen: vrij als een vogeltje voelt dat. Niet staan wachten op aansluitend vervoer, fietsen op plekken waar je dat nooit eerder hebt gedaan, heerlijk!

 

Wat onze toekomstige Villa Vanzelf betreft: de aankoop is bijna rond en we zijn gestart met het voorbereiden van de renovatiewerken. Energiezuinig en duurzaam wonen vinden we heel belangrijk, dus een huis met een EPC-waarde die in het rood zit, dat kan natuurlijk niet. Met dromen over isoleren met oude kledingstukken en het hele huis verwarmen met hout dat in een rocket mass heater wordt gestookt, gingen we te rade bij de mensen van Mier, een eigenzinnig tweemansproject. We vroegen ook isolatie-advies op maat bij Deskundig Isoleren en zochten naar dakwerkers die bereid zijn het dak te isoleren met hergebruik van de huidige dakpannen. Wordt vervolgd allemaal.

Intussen leven we goed anderhalve maand zonder koelkast of diepvriezer en eigenlijk is het een fluitje van een cent. Nooit gedacht dat die zoemende elektriciteitsvreter die zo lelijk stond te wezen in de keuken zo volkomen misbaar is. Al onze bederfelijke etenswaar wordt opgeslagen in de koele gang en de nog koelere kelder en dat gaat prima. We hoefden zelfs niet met z’n allen vegetarisch of vegan te gaan eten om dit te kunnen doen. Binnenkort volgt een uitgebreidere versie van de koelkast-saga.

IMG_4525De koelkast ging, en de hooikist kwam. Een hooikist is traditioneel een houten kist gevuld met hooi waarin één of meer kookpotten kunnen worden gezet en waarin je door de isolerende werking van het hooi voedsel kan laten garen of warm houden zonder dat er voortdurende verhitting nodig is. De werking van een fornuisje zonder gas of elektriciteit dus. Marc kreeg het idee om een hooikist te maken omdat we het plan hebben om zelf zuurdesembrood te gaan bakken en zo’n kist dan een prima omgeving biedt om je brood te laten rijzen. De kist is intussen klaar, zonder hooi weliswaar, wel volledig met recuperatiematerialen gemaakt.

IMG_4517

Aan dat zuurdesembrood zijn we nog niet toe gekomen, maar bonen, rijst of groenten garen lukt prima, en ook stoofpotten kan je in de hooikist klaarmaken. Even een paar minuten goed laten doorkoken, met deksel erop in de hooikist en je hebt er geen omzien meer naar tot het klaar is. De gaartijd is natuurlijk langer dan op het fornuis, maar het is wel zo handig dat je bv. geweekte bonen of kikkererwten ’s ochtends in de hooikist kan zetten en ze ’s avonds klaar zijn. Voor wie twee linkerhanden heeft, geen plek heeft voor een kist in de keuken, maar wel wil besparen op gas of elektriciteit of dit wondertje van gezond boerenverstand gewoon leuk vindt, is er de Hooimadam.

En ten slotte zette ik in mijn eentje de afgelopen tijd nog een ecologische stap. In mijn eentje wegens niet van toepassing op gezinsniveau. Ik schakelde over naar – ieuw! – wasbaar maandverband. Maar daarover meer een volgende keer (ja echt, beloofd).

Sandra

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s