Op zoek naar gelijkgestemden

Geplaatst op

Voor we verhuizen naar onze nieuwe stek doen we alvast wat prospectie in de streek: wat beweegt er zoal aan groens, waar vinden we gelijkgestemden die ook onze richting uitdenken? Eerst waren we een beetje bang om in ecologisch niemandsland terecht te komen, maar dat blijkt onterecht. Er gebeurt heus wel wat in deze stip waar 4 provincies (Vlaams-Brabant, Limburg, Luik en Waals-Brabant) gezellig tegen elkaar aan liggen.

lets logoVorige week kwamen we terecht op de openingsvergadering van LETS Landen in een prettig ingerichte schuur in Attenhoven. LETS (Local Exchange and Trading System, je hebt ze op allerlei plekken in Vlaanderen en Nederland ) staat voor het ruilen van diensten binnen een lokale gemeenschap.  Je kent het wel: Lies maait het gras bij Rita, Rita vangt de kinderen van Ben en Christine op, Christine helpt Eric met behangen, Eric knipt Rita’s haar etc. Doe je een klus, dan krijg je een afgesproken bedrag in een lokale munt dat je zelf dan weer kan inzetten om een dienst van een ander te belonen. Er komt geen euro aan te pas, dus het is lekker zuinig. Klussen waar je zelf de pest aan hebt, kan je uitbesteden aan iemand die ze met liefde op zich neemt, je leert nieuwe mensen kennen, je netwerkje wordt groter en de gemeenschap wordt hechter. In het nabije Tienen wordt al een paar jaar geletst, maar een groepje enthousiastelingen vond dat Landen z’n eigen LETS moest hebben, et voilà: op een zonnige zondagmiddag stelt de initiatiefgroep het resultaat voor van heel wat uren voorafgaand vergaderen. De opkomst is prima: 25 à 30 volwassenen luisteren naar de toelichting, stellen vragen en schrijven zich in, terwijl kinderen van allerlei leeftijden buiten hun eigen ding doen of op de schoot van mama of papa erbij zijn. Na het officiële praatje is het tijd voor taart en drankjes en verder kennis maken en kletsen. Voor Marc en mij is het een verademing om te merken dat we zonder veel moeite de weg vinden naar mensen die ook kritische vragen stellen bij onze prestatie-economie, niet per definitie een (of twee) auto(‘s) hebben en zin hebben om dingen voor elkaar te doen. We zijn hier nog helemaal niet gesetteld, maar toch voelt het al een beetje als thuis komen. En nu uit de startblokken raken met dat letsen, want met inschrijvingen en voornemens alleen komt zo’n netwerk natuurlijk niet van de grond.

Verder spoorden we ook nog naar Ezemaal, vanwaar we naar Eliksem fietsten. Daar vind je De Koningsmolen, een co-creatief project dat wonen, werken en leren wil integreren in een beschermde vierkantshoeve met watermolen uit de 12e eeuw. Er komen een aantal woningen, er is ruimte voor bedrijfjes, workshops, ateliers en een groenten- en bloementuin en ook gemeenschapsvorming met het omliggende dorp ligt de bewoners nauw aan het hart. De plek is alvast prachtig, rustig gelegen aan het water. Initiatiefnemer Judith Heezen vertelt ons over de ambitieuze plannen, wij hebben het over onze zoektocht en eerste stappen naar een andere manier van leven waarbij ‘onze zin doen’ (of laten we het wat minder vrijbuiterig  ‘onze passies volgen’ noemen) het uitgangspunt vormt. Zijn er synergieën mogelijk, mondt dit contact ergens in uit? Dat zien we nog wel, voorlopig zijn kennis maken en wat tips sprokkelen voor verdere contacten een goed begin.

En dan weer terug naar onze intussen bijna oude thuis. Waar in het landschap van kamers al wat kasten ontbreken, waar met goeie moed wordt gesorteerd (leve de rommelmarkt) en waar de eerste verhuisdozen vol raken.

Sandra

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s