Jezelf verzorgen zonder plastic en andere rommel

Geplaatst op Geupdate op

 

De herwerkt versie van dit artikel kan je lezen op de nieuwe site van Villa VanZelf.

Advertenties

7 gedachten over “Jezelf verzorgen zonder plastic en andere rommel

  Lieve Van Hummelen zei:
  4 juni 2014 om 11:36

  Dag Sandra,

  Dank je wel voor al deze bruikbare tips ! Ze zijn al uitprint (ik kan niet lang onthouden!) en hangen bij de haar/azijntip in de badkamer ! omdat ik meer en meer ‘gekleed’ ben hou ik mijn blote benen glad en zacht door wat olijfolie (uit de keuken) met wat zout te mengen : een superscrub !:-)

  Het blijft heel leuk om je verslagen te lezen !

  Heel veel succes bij jullie projecten, de verhuis,en alles …

  groetjes aan iedereen, Lieve

  Jacqueline zei:
  13 juni 2015 om 10:11

  Ik weet niet of al deze tips zo bruikbaar zijn. Is dit wetenschappelijk bewezen? De vraag is of het gebruik van al die oliën zo goed is. Ik ben geen deskundige, ik weet het niet, zou best kunnen. Maar ik ben iig altijd kritisch. Je schrijf bijvoorbeeld over de wattenschijfjes. Die zijn van katoen gemaakt en dus natuurlijk. Uitwassen van latex kost veel water, is dat beter voor het milieu? Weet je dat een plastic bekertje gebruiken voor de koffie op je werk, minder belastend is voor het milieu dan iedere keer een beker die afgewassen moet worden? Het wasmiddel (ook van de vaatwasser) is enorm belastend. Plastic kan herbruikt worden. Het is maar een voorbeeldje.

  Ik wil maar zeggen: Soms denk je goed bezig te zijn en dan blijkt dat helemaal niet zo goed te zijn. Ik ben een enorme voorstander van een goed milieu, doe er zelf ook zoveel mogelijk aan. Maar in de praktijk blijkt het nog niet zo eenvoudig te zijn om echt het verschil te maken.

   sandrotsjka Gereageerd:
   13 juni 2015 om 11:05

   Goh Jacqueline, dat zijn altijd weer de dingen die naar boven komen hè: is het wetenschappelijk bewezen? En kan je van elke handeling die je doet de exacte totale ecologische impact berekenen? Beide zijn heel erg moeilijk: je weet zelf ook dat aan de lopende band dingen die zogenaamd wetenschappelijk bewezen waren toch weer worden herroepen of bijgesteld. Ik ben geen wetenschapper, en ook geen ecologische expert. Ik probeer vooral mijn gezond verstand te gebruiken en ook te ervaren wat voor mij het beste werkt. Goede oliën zijn natuurlijk – en ik weet wel dat niet alles wat natuurlijk is goed voor je is -, de heilzame eigenschappen ervan staan toch wel al langer vast, dacht ik, en op mijn huid hebben ze een veel beter effect dan alle cosmetica die ik vroeger gebruikte. Wat plastic betreft: het kan herbruikt worden, zeg je, maar voor het overgrote deel van alle geproduceerde plastic is dat niet het geval. In de meeste bedrijven gaan al die bekertjes regelrecht richting vuilnisbak. Latex sponsjes gebruik ik intussen niet meer, wel herbruikbare katoenen lapjes. Kleding wassen moet ik sowieso, die enkele lapjes die erbij gaan verhogen mijn waterverbruik niet. Bovendien heb ik een composttoilet en toevallig is dat wel een enorme besparing op water. En nu jij! Ik bedoel maar: het is zoals je zegt, niet altijd eenvoudig om het verschil te maken. Eet ik een niet-bio komkommer uit België of wel bio uit Spanje, ik zeg maar wat. We moeten allemaal afwegen en zoveel mogelijk rekening houden met het totaalplaatje.

    Jacqueline zei:
    13 juni 2015 om 11:47

    Je hoeft je beslist niet aangevallen te voelen! Je reactie (‘En nu jij!’) komt een beetje zo over. Door kritisch te zijn komen er alleen maar meer veranderingen (verbeteringen) op gang. Dat is nu juist mijn bedoeling. Ook ik ben milieubewuster bezig dan de gemiddelde Nederlander. (Maar nee ik heb geen ecologisch toilet.) Ik wil maar zeggen: ik doe mijn best, jij doet je best en dat is toch al hartstikke mooi? Ik kwam op jouw site omdat ik alleen nog maar producten wil gebruiken zonder microplastics. En ja, het spijt me, maar ik houd erg van wetenschappelijk bewezen feiten. Ik blijf kritisch en dat zouden meer mensen moeten doen, vooral zij die de wereld zonder na te denken vervuilen. Ik denk overigens niet dat jij daar onder valt. Veel succes verder !

    Gr Jacqueline

  sandrotsjka Gereageerd:
  13 juni 2015 om 16:25

  Ik voel me niet aangevallen Jacqueline. Die ‘En nu jij!’ was als speelse speldeprik bedoeld, maar tegenwoordig is het zo dat we humor in teksten soms niet meer oppikken als er geen knipoogje-emoticon bij staat. Dat we elk op onze manier in eer en geweten ons best doen is absoluut mooi. Jij ook veel succes!

  Pilla zei:
  14 juni 2016 om 14:41

  Weet iemand waar ik een site kan vinden waar ik producten zonder plastic kan vinden alvast bedankt

   sandrotsjka Gereageerd:
   14 juni 2016 om 19:06

   Hoi Pilla, er zijn ontelbaar veel sites te vinden waarop ecologische / bio verzorgingsproducten te koop zijn. Wij maken geen reclame of bevelen niet aan, maar als je bv googlet op ‘natuurlijke / ecologische /bio verzorgingsproducten’ kom je er vanzelf op. Dan nog blijft de opdracht om goed uit te kijken of te achterhalen wat de ingrediënten van producten zijn want niet alles wat als natuurlijk of ecologisch wordt aangeprezen is ook zo zuiver. Met natuurlijke oliën zit je wel goed, daar kan moeilijk plastic inzitten, met crèmes en smeersels is het een beetje uitkijken. Er zijn ook blogs waar wordt gefocust op zelf maken of waar je recensies van producten kan vinden, zoals Voedzo bv (http://voedzo.nl/category/verzorging/). Succes! Sandra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s