Leven zonder koelkast in de zomer, kan dat?

Geplaatst op Geupdate op

Onze koelkast ging de deur uit in de winter toen het behoorlijk koud was, en eigenlijk was dat een goed idee. Doordat de temperatuur op de niet verwarmde plekken in huis vanzelf laag was, zorgde dat voor een zachte overgang naar een koelkastloos bestaan. Intussen hebben we al heel wat dagen echt zomerse temperaturen over ons heen gekregen en dan is geen koelkast hebben een heel wat grotere uitdaging. Toch lukt het, met wat aanpassingen en wat extra aandacht en discipline. Hier zijn enkele tips voor wie het wil proberen:

 • Zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie is in de ruimte waar je je voedsel bewaart. In ons nieuwe huis bleek dat in de kelder niet het geval. Er zitten raampjes in, maar die konden niet open. Oplossing: één raampje vervangen door een frame met kippengaas erin zodat er altijd verse lucht binnenkomt. De temperatuur ligt er ook wat lager door.
 • IMG_5416Terwijl we in de koude maanden ook voedsel op een bewaarrek in de gang konden leggen, blijkt dat in de zomer geen goed idee. De kelder is nu de enige geschikte bewaarplek en het rek staat even leeg.
 • Vergeet zo lang de warme dagen aanhouden kaas in plakjes, tenzij je houdt van slappe, in hun eigen zweet drijvende lapjes. Kies voor hardere kaas in blok, verpak hem in een vetvrije papieren zak en check hem elke dag.
 • Paprika’s: hebben de bedrieglijke eigenschap om er aan de buitenkant mooi, rimpelloos en glanzend uit te zien terwijl ze aan de binnenkant zwarte vlekken beginnen te vertonen (lees: rotten). Uitkijken dus met paprika’s, je kan ze in de zomer niet lang bewaren.
 • Wortels: als ze te droog liggen worden het rubberen dildo’s, is het te vochtig dan krijg je slijmerig moes. In het koudere seizoen vond ik het onnodig, maar nu ben ik toch aan het experimenteren gegaan met een emmertje zand. Concreet: een half emmertje zand uit de doe-het-zelf-zaak, de wortels er rechtop in stoppen tot ze ongeveer de helft in het zand zaten en dan een beetje water erbij gieten. Dat eerste experiment was niet zo geslaagd. Bijna alle wortels kregen namelijk na een paar dagen zwarte vlekken. Die kon je er wel gewoon afschillen en op de smaak had het geen invloed, maar je wil natuurlijk liever geen zwarte-vlekken-wortels. Experiment twee: alleen de puntjes van de wortels in het zand, zodat ze net rechtop kunnen staan, en elke dag een beetje water geven. Dat werkt.
 • Prinsessenboontjes: bij voorkeur de dag van aankoop eten, zeker als het hele dunne boontjes zijn.
 • Andere groenten geven eigenlijk geen specifieke zomerproblemen, behalve dat je ze wat minder lang kan bewaren. In de winter letten we er al op om geen groenten op elkaar te leggen en zeker in de zomer is het belangrijk om voldoende plek te hebben zodat je niks op elkaar, of zelfs elkaar rakend, hoeft te bewaren. Groenten in plastic verpakkingen moeten na aankoop meteen uit het plastic: vocht in combinatie met wat hogere temperatuur = heel snel schimmel.
 • Kan je in de zomer zonder koelkast ook nog vlees eten? Ja. Vlees voor bij een warme maaltijd wordt per definitie op de dag van aankoop opgegeten. Vlees als broodbeleg kan iets langer (met dank aan de bewaarmiddelen in dat spul, laten we daar maar eerlijk over zijn).
 • Eieren: bewaren ook in de zomer zonder koeling, eventueel kan je er minder in één keer kopen dan in de winter.
 • Restjes bewaren kan, maar niet langer dan één dag. Dat kan een beetje vervelend zijn voor zelfgemaakte soep. Niet te veel in één keer maken dus.
 • IMG_5423Zorg voor extra orde en discipline op de bewaarplek. In de zomer kan je je niet veroorloven dat het een zootje van zakjes, potjes en door elkaar liggende groenten wordt. Onze bewaarkast is zo’n open Ikea-kastje met plastic bakken die je erin schuift en dat je vaak in kinderkamers ziet. Eigenlijk doet het prima dienst als ‘koele kast’. Het voedsel zit niet afgesloten, maar ligt ook niet helemaal open en bloot, behalve dan groenten en fruit. En je kan alles netjes sorteren. Een bakje voor zuivel, eentje voor vleesbeleg, eentje voor diverse potjes (sojasaus, kappertjes, etc), … Zo kan je in het oog houden of alles goed blijft en hou je overzicht op wat je allemaal in huis hebt.

Wie houdt van perfect gekoelde drankjes, ijsjes en dergelijke krijgt in de zomer misschien last van nostalgie naar de goeie ouwe koelkast. Hier valt het wel mee. Af en toe komt er zo’n ouderwetse ijsjeswagen met een schel muziekje door onze straat, en als we ons heel erg landelijke dorp uit fietsen is er een paar kilometer verderop wel ergens een terrasje te vinden. En ja, misschien is het handiger om veganist te zijn als je geen koelkast hebt, vooral in de zomer, maar daar valt dit gezin voorlopig niet toe te bekeren. Ons stel tieners vindt leven zonder koelkast en de dingen die ze soms op hun bord krijgen al wel meer dan genoeg invloed van hun ‘onverbeterlijke hippie-ouders’.

Lees ook:

Gelukkig eten zonder koelkast – aflevering 1

Gelukkig eten zonder koelkast – aflevering 2

Bevrijd u van uw koelkast!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s