Maak de jager-verzamelaar in jezelf wakker!

Geplaatst op Geupdate op

Voor alle duidelijkheid: dit is geen verdoken steunbetuiging aan de jachtlobby. Ik vond jager-verzamelaar gewoon leuker klinken dan verzamelaar, en zo is meteen duidelijk dat het over voedsel gaat, en niet over postzegels, ouwe knopen of kogelhulzen uit de eerste wereldoorlog. 

Wie doet het nog: erop uit trekken om voedsel te verzamelen in de natuur? Zo goed als niemand. Naar de supermarkt zoeven en daar even de winkelkar en daarna de kofferbak vol laden, daar komt het doorgaans op neer. Terwijl het eigenlijk leuk en uitdagend is om op zoek te gaan naar andere manieren om aan voedsel te raken: gratis en voor niks, kraakvers en puur natuur. 

Hier zijn 5 tips voor wie z’n oude jager-verzamelaarsinstinct wakker wil schudden:

IMG_5510
gekregen voedsel

1. Zeg nooit nee tegen gratis vers voedsel dat je wordt aangeboden

Dit is een hele makkelijke natuurlijk, je hoeft alleen maar in ontvangst te nemen: een reuzenpompoen van de buurman, een krop sla van je schoonzus, … je vriendelijk aangeboden uit eigen tuin. Ook al denk je: ‘ik krijg nauwelijks op wat ik in huis heb’ of ‘euh sorry, ik hou niet zo van radijsjes’: aannemen is de boodschap. Het leert je de giften van de natuur waarderen, het smeert je sociale relaties en dwingt je om creatief om te springen met ingrediënten en vers te koken in plaats van een zakje of pakje open te scheuren.  

 

IMG_5513
‘geletste’ muntplantjes

 

2. Ruil

Extra leuk natuurlijk als je zelf tuiniert en wat van je overschot kan ruilen voor iets wat het in andermans tuin goed heeft gedaan. Ook een vorm van ruilen is voedsel ‘letsen’. Ben je bij een Lets-kring, dan zijn er altijd wel leden die zelf gekweekt fruit, groenten of eetbare planten aanbieden. Je moet er iets in ruil voor doen, maar het blijft gratis.

 

 

IMG_5523
geplukt met toestemming eigenaar

3. Privé-oogst verzamelen

In de stad misschien wat moeilijk, maar als je buiten de stad woont en in je buurt rondwandelt of fietst, vind je vast fruitbomen langs de straatkant of in weiden waar koeien grazen. Je kan er donder op zeggen dat het fruit van zulke bomen niet wordt geoogst, wat eigenlijk doodjammer is. Dus kan jij het maar beter oogsten. Hang even rond, spreek iemand aan en probeer te weten te komen wie de eigenaar is. Vaak hebben eigenaars er niks op tegen als jij even je laddertje tegen een boom zet en wat plukt als het alternatief is dat het fruit aan de boom rot. Wel fair houden en niet zomaar tussen het prikkeldraad door kruipen zonder wat te vragen, daar doen we niet aan mee.

IMG_5512
op openbare plek geoogste appels

 

4. Op openbare plekken oogsten

Er is een groeiende trend om in gemeentelijke parken of op groene plekjes aanplantingen te doen die voedsel opleveren: fruit- of notenbomen, bessenstruiken, … Je kan het beschouwen als een soort geste aan de bevolking. Helaas heeft de burger het nog niet zo begrepen en blijft het grootste deel van de opbrengst hangen. Goeie zaak voor jou, want dat betekent dat jij het kan oogsten.

 

 

IMG_5517
in het wild geoogste bramen en bramen-banaansmoothie

5. In het wild oogsten

Dit komt natuurlijk het dichtst in de buurt van onze verzamelende voorouder. Plukken wat je in het wild vindt: in het bos, in bermen, langs paden, … Wat kan je zoal in het wild vinden? Vlierbessen, bramen, bosbessen, allerlei soorten noten (walnoten, hazelnoten, beukennoten, kastanjes …), eetbare planten die je bij de sla kan doen (zuring, paardenbloemblad, blad van kaasjeskruid …), paddenstoelen als je daar iets van kent (let op, over paddenstoelen plukken zijn er uitgebreide reglementen in België, in het Brusselse Zoniënwoud is het bv. helemaal verboden).

Maar waarom zou je moeite doen voor een paar kilo peren waar misschien wormen inzitten of je prikken aan braamstruiken én aan de netels die eronder staan? Gewoon: het geeft zoveel meer voldoening om die bramen-banaansmoothie op te drinken als je de bramen zelf in een berm hebt geplukt. En daar bovenop heb je nog allerlei extraatjes gekregen: je hebt een frisse neus gehaald, hebt even vertraagd in je snelle productieve leven, voelt je deel van de cyclus van de natuur in plaats van een consumerend radertje in de economie. Het haalt ook iets van het kind in je naar boven: het simpele plezier van vinden, zomaar voor jou, voor het oprapen of plukken. Heel leuk dus ook om met kinderen te doen. Zelfs oudere kinderen zijn er nog wel eens voor achter hun laptop uit te krijgen. 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Maak de jager-verzamelaar in jezelf wakker!

    91juditho zei:
    9 september 2014 om 06:20

    Goeie post! Mijn man en ik proberen steeds gezonder te eten, dus inderdaad zonder zakjes en pakjes. En ook met buiten plukken! Vooralsnog alleen van door de gemeente aangeplante bomen en struiken (een enorme bramenstruik bij ons achter en ik heb gister een hazelaar ontdekt). Daarnaast is het ook planten leren herkennen, want ik wil geen dingen gaan eten waarvan ik niet zeker ben of het iets is. Maar ook dat komt snel genoeg 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s