Leven zonder centrale verwarming

Geplaatst op

De eerste plek waar we als gezin woonden was een oud rijtjeshuis in Brussel. Er was centrale verwarming, eerst nog met authentieke gietijzeren radiatoren, later met moderne radiatoren. De hemelhoge kamers waren met flink stoken net voldoende warm te krijgen. Toen we 8 jaar geleden verhuisden naar alweer een oud huis met hoge ruimtes aan een bosrand moesten we het de eerste winter stellen met alleen een paar houtkachels. We hadden daar geen enkele ervaring mee en vonden onszelf ware helden terwijl we in de vrieskou aanmaakhoutjes stonden te hakken. Toen de tweede winter aanbrak was er centrale verwarming. Van de programmeerbare afstandsbediening kregen we een punthoofd. Bovendien zaten we te afgelegen voor aansluiting op het gasnet en moest er noodgedwongen met stookolie worden verwarmd, een ecologisch dilemma voor ons. In de loop der jaren gingen we de centrale verwarming steeds minder gebruiken.

Intussen wonen we in Villa Vanzelf. Die heeft geen centrale verwarming en dat willen we ook zo houden. De vorige eigenaar verwarmde met petroleum- en gaskachels. Vooral die eersten wilden we meteen de deur uit. We lieten in de voorlopige verkoopovereenkomst opnemen dat de petroleumkachels en de tank in de garage voor de definitieve verkoop moesten worden verwijderd.

Intussen komen herfst en winter eraan en moeten we ervoor zorgen dat we het warm zullen hebben.

IMG_5371Fase 1: een paar weken geleden lieten we 20 m³ droog hout dat nog bij ons oude huis opgestapeld lag naar onze nieuwe plek transporteren. Het werd – tamelijk spectaculair – voor onze deur uit de laadbak van de vrachtwagen gekieperd. Buren en langsrijdende chauffeurs keken hun ogen uit. We deden er met z’n zessen 3 1/2 uur over om al het hout manueel naar de garage en de achtertuin te brengen, waar het werd gestapeld. De hele operatie zal nog een keer moeten gebeuren, want er ligt nog eens 20 m³ hout op onze oude woonplek.

 

 

 

IMG_5505
tegelkachel in opbouw

Fase 2: terwijl ik onlangs een kruidentuintje aanlegde, stond mijn lief beurtelings op het dak en op de begane grond ervaringsdeskundigheid op te doen als schoorsteenveger. Het wilde eerst niet zo goed lukken (vervelende bocht in die vervloekte schoorsteen) en toen er onderaan een paar verdwaasde wespen verschenen, vreesden we voor een nest, maar dat bleek niet het geval (oef), en uiteindelijk  kringelde er rook uit de schoorsteen zoals het hoort.

 

 

IMG_5506
tegelkachel stookklaar

Fase 3: nu er hout is en de schoorstenen zijn geveegd, moeten de kachels worden geïnstalleerd. Op dit moment zijn dat een Deense gietijzeren hoogrendementskachel in de woonruimte en een bij De Twaalf Ambachten zelf gebouwde tegelkachel in de ruimte naast de keuken.

Deze installaties beschouwen we als voorlopig. We maken plannen om op termijn de achterzijde van het huis te verbouwen zodat de keuken, de ruimte ernaast en een oude veranda één ruimte worden waarin centraal een Rocket Mass Heater (RMH) zal komen.

 

 

Het is nog de vraag hoe dat technisch allemaal zal worden uitgewerkt:

 •  Hoe maken we optimaal gebruik van de natuurlijke waterstroom (warm water weegt lichter dan koud water, zo ontstaat een natuurlijke watercirculatie);
 • Hoe hoog moet het rendement zijn van een RMH om zowel verwarming van de gelijkvloers te genereren als warm water voor sanitair en warmtemuren in de studeerkamers? En hoe bereken je dat?
 • Hoe groot moet het watervoorraadvat zijn om alle functies hierboven vermeld aan te kunnen?
 • Kan het systeem draaien op zonne-energie en hout, zonder nog extra elektrisch bij te verwarmen?
 • Hoe bereken je de draagkracht van een betonnen vloer in functie van het gewicht van de RMH?

Het antwoord op die vragen hangt samen met waarden die we als leidraad gebruiken, namelijk ecologische duurzaamheid en eenvoud:

 • de voorkeur gaat uit naar laagtechnologische en goedkopere, eerder dan hoogtechnologische en dure oplossingen. Liever een eenvoudiger verwarmingssysteem met niet al te veel snufjes en knopjes dan ecologische high-tech die fortuinen kost en misschien over een aantal jaren alweer achterhaald is door nieuwere systemen.
 • een voorkeur voor systemen met minimale afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen, vandaar de keuze voor hout
 • er wordt gekozen voor inlands onbehandeld hout en ecologische aanmaakblokjes. Aanmaakhout hakken we zelf.
 • vanuit het oogpunt van eenvoud kiezen we ervoor om in het koude seizoen niet per definitie elke bewoonbare ruimte voortdurend te verwarmen. Slaapkamers waarin voornamelijk wordt geslapen en die dus niet door bv. studerende kinderen worden gebruikt, hoeven geen verwarming te hebben.
 • in principe dragen we in de winter warme truien en stoken we ruimtes minder warm, eerder dan in een t-shirt in een bloedhete kamer te zitten.

 

Advertenties

2 gedachten over “Leven zonder centrale verwarming

  Johan zei:
  16 augustus 2017 om 09:23

  Hii,
  Ik ben via Google op jullie blog gekomen, maar ik zie dat dit bericht uit 2017 is. Hoe is het uiteindelijk geworden en opgelost? Ik heb gezocht maar kon het niet vinden tussen alle berichten en ben erg benieuwd.

   sandrotsjka Gereageerd:
   23 augustus 2017 om 09:49

   We stellen het intussen nog steeds zonder centrale verwarming en dat zal zo blijven. Het idee blijft om een massakachel te bouwen, maar het leek ons logisch om eerst de verbouwing van het huis rond te hebben. Die is intussen gebeurd. Komende winter zullen we ontdekken hoe de temperatuur in huis is na alle inspanningen voor isolatie die zijn geleverd. Op basis daarvan zullen we vaststellen welke de bijkomende noden voor verwarming zijn. Tot dan doen onze huidige kachels alvast dienst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s