Herbruikbaar maandverband en menstruatiecup: gruwel of zegen?

Geplaatst op Geupdate op

Even googelen op ‘eufemismen voor menstruatie’ en er komen leuke dingen uit de bus. Wat dacht je van ‘de Ferrari staat voor de deur’ of ‘Dracula’s theezakje’? Hilarisch! De toon is meteen gezet. Mogen we lachen om menstruatiebloed? Jazeker. Het haalt misschien iets weg van de gêne, spontaan opkrullende neus, wegkijkende blik en lichte weerzin wanneer het loodzware woord valt. Menstruatiebloed! Herhaal het 10 keer hardop en raak eraan gewend. Ziezo, nu kunnen we verder.

Elke vrouw verbruikt gedurende haar leven gemiddeld 11.000 stuks maandverband en tampons om de maandelijkse rode vloed te stelpen. Doe dat maal het aantal vrouwen in vruchtbare leeftijd op de hele wereld en je krijgt een bloederige Mount Everest (hé bah, moet dat nu? Ja, dat moet!). Bovendien zijn maandverband en tampons, hoe simpel en onschuldig ze er op het eerste gezicht ook uitzien, dat helemaal niet. Je zou denken dat wij vrouwen minstens wat zorgvuldig zijn met produkten die we in ons bloempje stoppen, maar dat zijn de meesten van ons dus niet.  Gewoon maandverband en tampons zijn gebleekt met chloor, wat mogelijk dioxine in je bloedbaan brengt. En chloor is niet de enige schadelijke stof in maandverband en tampons, blijkbaar.  De geurneutraliserende stoffen en toegevoegde geuren die erin zitten vormen een soort van chemische soep, met als ingrediënten kunstmatige kleurstoffen, polyester, lijm, polyethyleen (PET), polypropyleen en propyleenglycol (PEG). Kijk je nu anders naar dat pakje Always in je badkamerkast? Goed zo!

Gelukkig zijn er alternatieven. Voor de zachtgroenen onder ons is er ecologisch maandverband en tampons, niet gebleekt met chloor, zonder plastic en andere chemische rommel. Van Natracare bv., wat je in de meeste bioshops kan kopen en ook online kan bestellen. Niet overtuigd? Bekijk hier even een filmpje waarin je kan zien dat een gewone tampon na een paar uur vezels achterlaat in je vagina, terwijl een ecologische tampon dat niet doet. Wat er allemaal in die vezels zit? Allicht de hierboven opgesomde ingrediënten van het chemische soepje. OK, ’t is een filmpje van Natracare zelf, maar laten we ze het voordeel van de twijfel gunnen. Ik heb overigens geen aandelen bij Natracare. Misschien vind je in je supermarkt wel eco-spul van het eigen huismerk, dan is dat ook goed natuurlijk.

mooncupDurvers en experimenteerders verlaten de gebaande menstruatiewegen en schaffen een menstruatiecup aan. De menstruatiecup is een kelkje met een steeltje gemaakt van zachte silicone dat je inbrengt in de vagina. Er wordt een vacuüm gecreëerd, zodat de cup ‘vastzit’ en het bloed erin wordt opgevangen. Tussendoor giet je hem leeg in het toilet, spoelt hem af met koud of warm water en gebruikt  hem telkens opnieuw. Je hebt hem onder de naam Mooncup, DivaCup of nog andere.  ‘Hè bah zo met je eigen bloed aan de slag? Moet je met je vingers in je vagina gaan zitten peuteren, zeg! En is hij dan wel echt schoon als je hem afspoelt?’ Ik kan me de opgetrokken bovenlipjes en de commentaar zo al voorstellen.  Maar bedenk even wat viezer is: een vuilnisbakje vol gebruikt maandverband en tampons dat na een paar dagen menstrueren in je badkamer staat te stinken of een silicone kopje dat je meteen afspoelt?

kudzuBen je helemaal een grasgroene dame, dan kan je je cup in combinatie met een set wasbaar maandverband gebruiken. Je hebt ze in alle maten en kleurtjes, gemaakt met natuurlijke materialen als katoen en bamboe. Even surfen naar eco webshops (in België bv Kudzu en in Nederland Greenjump) en je kan meteen bestellen.

En wat is mijn eigen ervaring? Sinds een paar jaar gebruik ik een Mooncup en daar ben ik tevreden over. Het is even wennen om zo’n ding dat er nog best groot uitziet in te brengen. En al helemaal om hem eruit te halen de eerste paar maanden (een kinderloze vriendin die ook een Mooncup heeft vertelde me dat ze zich in het begin voorstelde dat ze even een olifant ging baren). Er zit een steeltje aan zo’n cup en dat kan je naar believen zo laten of bijknippen als je er last van hebt. Zelf heb ik voor bijknippen gekozen, eerst een stukje (wat als dat ding vanbinnen zoekraakt en ik hem er niet meer uitkrijg?) en daarna bijna helemaal en nu is de cup niet meer voelbaar wanneer hij goed is ingebracht. Ok, je komt meer in contact met je lichaam, je vingers worden wat vies  bij het uithalen, maar handen wassen na toiletbezoek hebben we sowieso allemaal aangeleerd gekregen en een wat aardsere houding kan zeker geen kwaad. Voor de rest heeft zo’n cup echt een hoop voordelen: op langere termijn goedkoper, je kan hem veel langer laten zitten dan een tampon (tot zo’n 8 uur op dagen met weinig bloedverlies), geen geurtjes (nee, hij gaat echt niet stinken na verloop van tijd), behalve je weggespoelde bloed produceer je geen afval én in tegenstelling tot maandverband en tampons geeft het je een reëel beeld van je bloedverlies.

Wasbaar maandverband, ik geef het grif toe, was voor mij heel lang een no-go. Het leek me een hoop gedoe met dat wassen, ik vond het een beetje vies (gaat het dan in de machine samen met het andere wasgoed?) en ik dacht dat zo’n stoffen lapje gegarandeerd zou gaan doorlekken. Maar zo’n jaar geleden ging toch de knop om en kocht ik een paar wasbare inlegkruisjes van het Finse merk Myllymuksut om te testen. Eén van de verkoopsargumenten van stoffen maandverband is dat je het in allerlei leuke printjes kan vinden. Wel, voor mij gaat die vlieger niet op, ik vind het eerder een argument tégen. Ik ben toch geen kleuter, dus waarom zou ik dan beertjes, egels of zelfs autootjes (??) op mijn maandverband willen? Maar goed, als het in mijn onderbroek zit, hoef ik er alvast niet de hele tijd naar te kijken.  Wat zijn de bevindingen? Eerlijk gezegd: absoluut positief. Zacht gevoel, ook na een aantal wasbeurten, verschuift niet, lekt niet. De verschillende formaten zijn handig voor elk moment van je cyclus én ’s nachts.  Ook met het wassen valt het mee. Je leest over het algemeen dat je wasbaar maandverband in een emmertje moet laat weken voor het in de machine gaat, maar dat vind ik nu een keer ronduit vies, dus doe ik niet. Ik spoel gebruikt maandverband direct om met koud water (ja, dat gaat minder snel dan in de vuilnisbak keilen, maar ik beschouw het als een daad van zelfzorg) en draai tijdens mijn cyclus wat vaker een machine, wat met een gezin van 5 doorgaans geen probleem is.

Laat dus maar vast komen die Ferrari!

Een heleboel getuigenissen over de Mooncup (in het Engels)

Heb je vragen die je niet op de blog wil stellen? Mail naar info@villavanzelf.org.

Sandra

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s