Terugblik op een half jaar cursus ‘Voeding uit het Bos’

Geplaatst op

arboretumtervurenIn het vroege voorjaar van 2015 richtten Armand van den Hamer en ik het Collectief De Malve op: een ontmoetingsplatform voor ieder die met permacultuur, transitie, kunst en natuur aan de slag wil en naar samenwerkingen zoekt. In maart startte een cursusreeks Voeding uit het Bos: een zoektocht naar eetbaars uit het bos, het bieden van de nodige kennis om in eigen tuin en omgeving met wilde planten aan de slag te gaan. Centraal in deze reeks staat het Arboretum van Tervuren, met zijn rijkdom aan boeiende exotische bomen en struiken en een grote variëteit van inheemse planten.

Tijdens de hete en af en toe stormachtige zomermaanden doet het een keer goed om terug te denken aan het verfrissende, levendige voorjaar en aan wat we met de cursisten allemaal geoogst en gegeten hebben. Het was geregeld een kwestie van geluk om bepaalde blaadjes, kiemen, bloemen te kunnen plukken op het moment dat ze het lekkerst waren, omdat het oogstseizoen heel kort is. Zo was maart nog erg vroeg, maar toch de beste gelegenheid om speenkruid en goudveil te oogsten. Tijdens een heel korte periode in april vind je het makkelijkst gekiemde beukennootjes en zijn de bladeren van beuk en olm het zachtst. Mei en juni zijn de makkelijkere maanden, met op het menu bijvoorbeeld bekenden zoals pinksterbloem, hemelsleutel, look-zonder-look, maar ook exotische ingrediënten van boomsoorten in het arboretum zoals magnolia, kalopanax, toona, douglas. Armand wist er telkens bijzondere gerechten van te maken. Sommige ingrediënten bleken een heerlijke verrassing, andere vielen niet bij iedereen in de smaak, en nog andere werden neutraal als voedzaam beoordeeld.

Ook voor Armand en mezelf was de cursusreeks een waardevolle ontdekkingsreis, en zo was het ook bedoeld. Het was de eerste onderneming die we samen aanpakten. We leerden samen te werken en elkaars kwaliteiten te appreciëren en erop in te spelen. We hebben beiden waarschijnlijk minstens zoveel geleerd van onze eigen cursus als onze cursisten! En gelukkig zijn we bijlange na niet volleerd, zodat we ons met overgave in het najaarsgedeelte van Voeding uit het Bos kunnen gooien, waarbij vooral vruchten, wortels en misschien paddenstoelen op het menu zullen staan.

Op organisatorisch niveau bezint het Collectief De Malve zich dit najaar over manieren om cursussen te promoten. Meningen daarover gaan van: “een goeie cursus bewijst zichzelf en behoeft geen promocampagne” tot “de hele cursus staat -of flopt- met een uitgekiende, goed getimede marketing-spitsvondigheid”. Het doet me denken aan een hamburgerverhaal dat ik onlangs las. Een Amerikaanse fastfoodketen wou McDonalds beconcurreren met een burger die in alle opzichten beter was: meer vlees, versere producten, goedkoper. Toch flopte het product omdat ze hem de naam “thirdpounder” gaven, een derde van een pond, naar analogie met de “quarterpounder” van McDo. Een derde van een pond aan vlees is méér dan een vierde van een pond, maar klanten ervoeren de 3 in de naam als minder dan 4 en begrepen niet waarom ze bijna evenveel moesten betalen om “minder” te krijgen. In dit voorbeeld lijkt alles om marketingstrategie te draaien. Maar moet dat dan altijd? Daar zijn we voorlopig dus nog niet uit.

Wat wel vaststaat: het najaarsgedeelte van de cursus begint op 30 augustus. Zoals altijd starten we met een lange ontdekkingsreis doorheen de continenten van het arboretum, natuurlijk om alle eetbare dingen te verzamelen die we op het oog hebben, maar zeker ook om ons onder te dompelen in de natuurlijke sfeer van het bos. Tijdens en na de wandeling komen één of meerdere werkingsprincipes van een voedselbos aan bod, en natuurlijk een kokkerel- en proefsessie van alles wat we geoogst hebben. Stel je daarbij onder andere de geladen geur en het geknisper van poffende kastanjes voor bij de gezellige warmte van een houtkachel, terwijl buiten het dampende bos herademt na een stevige najaarsbui…

Dit zijn de data voor de rest van 2015: 30 augustus, 20 september, 18 oktober en 8 november. We kondigen de cursusdag elke maand aan via Facebook en op de site van De Malve. Je kan nog aansluiten voor het vervolg van de cursus en elke dag kan ook apart worden gevolgd. Inschrijven kan met dit formulier.

Warme zomergroeten, en hopelijk tot ziens,

Marc

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s