Tuinoogst op het bord

Geplaatst op

Oogsten uit eigen tuin is altijd leuk. Nu ja, wanneer snijbiet, sla en courgettes in hoeveelheden beginnen op te rukken die ver boven de behoeften van je 5-persoonsgezin uitgroeien, slaat wel enige lichte paniek toe. Je creativiteit om een zoveelste recept te bedenken wordt zwaar op de proef gesteld. Het alternatief is 7 dagen op rij courgettesoep. Maar ach, het blijft een luxeprobleem natuurlijk. De voldoening om uit eigen tuin te eten overweegt.

Tussen de bedrijven door 2 receptjes, met look, courgettes, tuinbonen, aardappeltjes, pluksla, salie en munt van eigen oogst.

 

IMG_8326Gegrilde groenten met slaatje

 

Nodig:

krielaardappeltjes / courgette / rode, groene, gele paprika / aubergine / ui / look / sla / pompoenpitten / zonnebloempitten / olijfolie / kruidenzout / paprikapoeder /gedroogde oregano (hoeveelheden bepalen naar behoefte)

 

Voor de gegrilde groenten:

  • halveer de krieltjes ongeschild
  • snijd courgette, paprika en aubergine in middelgrote stukjes
  • snijd de ui(en) in twee en elke helft in dunne maantjes
  • pel één of meer teentjes look en snijd ze in stukjes of pers ze
  • meng alle rauwe groenten in een ruime ovenschotel (niet te hoog opstapelen, anders duurt het heel lang voor alles gaar is), overgiet royaal met olijfolie, voeg paprikapoeder, oregano en kruidenzout toe en meng nog een keer goed
  • zet de schotel in de oven op 180 °
  • schep de groenten om de 15 à 20 minuten even om, voeg indien nodig wat water toe als het geheel te droog lijkt, tot alles gaar is.

Voor de sla:

  • was de sla (hele klus bij sla uit eigen tuin) en snijd ze in smalle reepjes
  • voeg olijfolie, balsamico-azijn en wat kruidenzout toe
  • voeg pompoenpitten en zonnebloempitten toe, of kant-en-klare pitten/zadenslamix
  • meng goed

Ook lekker en ietsje luxueuzer: voeg aan de gegrilde groenten wanneer ze al een beetje gaar worden wat verkruimelde fetakaas toe. Heb je toevallig kerstomaten in je tuin of in huis, dan geven die ook een extra smaakje.

 

IMG_8320Tuinbonensalade en bulgursalade

Nodig:

tuinbonen / rode, groene paprika / tomaten / ui / bulgur / rozijnen / hazelnoten / zonnebloempitten / verse munt / verse salie / kruidenzout /peper (hoeveelheden bepalen naar behoefte)

Voor de tuinbonensalade:

  • dop de tuinbonen en stoom of kook ze 5 minuten.
  • snijd intussen de paprika’s, de tomaten en de ui in stukjes.
  • verwarm enkele eetlepels olijfolie, stoof de ui glazig, voeg de paprika toe en stoof tot alles beetgaar is.
  • haal van het fornuis, voeg de tuinbonen en de tomaten toe, wat extra olijfolie, kruidenzout en peper.
  • dien lauwwarm op.

Voor de bulgursalade:

  • maak de bulgur klaar zoals aangegeven op de verpakking.
  • voeg gehakte hazelnoten toe, en verder zonnebloempitten, enkele blaadjes versnipperde salie en munt, wat rozijnen (eventueel een kwartiertje laten weken in heet water), olijfolie en kruidenzout.
  • goed mengen.

Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s