Tuinoogst op het bord (2)

Geplaatst op

Hartje zomer en eindelijk begint het weer zich ietsje meer te gedragen op een manier die dat seizoen waardig is. In de tuin geeft dat een explosie van eetbaars. Makkelijke groeiers zijn sla en snijbiet. Snijbiet hadden we vorig jaar ook al staan. We lieten toen een aantal planten zaad vormen én we zaaiden ook nog extra in de lente, zodat we nu een tuin met hoog snijbiet-gehalte hebben. Besluit: dit jaar ook weer zaad laten vormen, maar volgende lente niet meer bijzaaien. Gewoon de natuur haar gang laten gaan.

IMG_8330Snijbiet is zo’n groente die je – waarom eigenlijk? – wel in de biowinkel aantreft, maar niet in de reguliere supermarkt. Onbekend en onbemind geworden? Lastig houdbaar? Aan het uitzicht zal het niet liggen: snijbiet heeft indrukwekkende groene bladeren en sommige varianten hebben prachtige stelen en nerven in kleuren van felgeel en oranje tot rood. In elk geval: snijbiet is wat voedingswaarde betreft een kanjer, zoals de meeste bladgroenten. De Grieken en Romeinen gebruikten het als medicijn, laxeermiddel en afrodisiacum en ook in de Middeleeuwen werden er geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven. Met zijn hoge gehaltes aan vitamine K, A en C, ijzer, magnesium, anti-oxydanten en vezels kan je snijbiet naast broccoli en boerenkool zetten, die al langer een hippe superfood-status hebben.  Snijbiet zou volgens sommigen een rol kunnen spelen in het voorkomen van diabetes type 2 en in het afremmen van beginnende Alzheimer. Niet mis!

Snijbietblad heeft een milde smaak en kan rauw in slaatjes, je kan het gestoofd door de aardappelpuree draaien, in een quiche verwerken of doodgewoon even laten slinken zoals spinazie en als bijgerecht eten, eenvoudig gekruid met wat peper en zout. De stelen hoef je niet weg te gooien, je snijdt ze in stukjes en laat ze eerst even stoven omdat ze wat langer tijd nodig hebben om te garen, daarna pas voeg je blad toe dat amper enkele minuten nodig heeft.

Niet te vergeten, en altijd prima om aan snijbiet/slabeheersing te doen in de tuin: een soepje. Snel klaar, leuk voor de lunch als je de eeuwige boterham met kaas beu bent, en ook bij warmere temperaturen ok.

Snijbiet-slasoep

IMG_8334Nodig: een tiental snijbietbladeren met steel / een krop sla / een middelgrote aardappel / een middelgrote ui /olijfolie of roomboter / groentenbouillon / peper

 • was de snijbiet en de sla, houd de snijbietstelen apart en snijd de bladeren en de sla in reepjes
 • schil de aardappel en snijd hem in blokjes
 • schil de ui en snijd hem in stukjes
 • snijd de snijbietstelen in de lengte door en elke helft in kleine stukjes
 • stoof de ui glazig in enkele eetlepels olijfolie of een eetlepel roomboter naar keuze
 • voeg de aardappelblokjes, snijbietblad en sla toe en laat even meestoven
 • voeg water toe tot alle groenten net onder staan en breng aan de kook
 • stoof intussen in wat olijfolie of boter in een apart pannetje de stukjes snijbietsteel
 • laat de soep 10 minuten zachtjes koken en voeg een eetlepel bouillonpoeder of een blokje groentenbouillon toe
 • mix de soep
 • voeg indien nodig nog zout of peper toe
 • voeg enkele lepels van de blokjes steel toe, dat geeft wat ‘crunch’ aan je soep. Als je daar niet van houdt, kunnen de stelen ook gewoon vanaf het begin mee in de soep, ze zijn makkelijk te mixen wanneer ze gaar zijn.

Resultaat: een prachtig groene soep met fluwelige textuur en rijke smaak!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s