Tuinoogst op het bord (3)

Geplaatst op Geupdate op

Wij dromen over een bessentuin: niet alleen de voor de hand liggende rode bes, framboos en kruisbes, maar ook blauwe bes, Japanse wijnbes, aroniabes of de prachtige bessen van de olijfwilg. Een speeltuin vol gezonde snoepjes om af en toe doorheen te lopen en een handjevol vanaf te halen. Voorlopig nog niet verwezenlijkt. Er moet namelijk eerst weer een stuk tuin veroverd worden op de nog steeds veel te grote grasmat. Tot het zover is staan er alvast wat struiken in potten te wachten op een vaste plek. IMG_8341

Toen ik me afvroeg wat ik met de kleine hoeveelheden bessen die dat oplevert kan doen, behalve ze zonder meer uit de hand op te eten, kwam ik uit op de zogenaamde Budwig-crème of Budwig-pap. Een vriendin gaf me daar een jaar of 10 geleden het recept voor, en dat werd één van die papiertjes die jaren van de ene naar de andere lade verhuizen zonder dat ik er iets mee aanvang (sorry lieve vriendin!).

Maar goed: deze keer beter dus. De Duitse biochemicus Johanna Budwig was één van de eersten om een relatie te leggen tussen de aanwezigheid van bepaalde vetten in het lichaam en kanker. Ze ontwikkelde in de jaren ’50 van de vorige eeuw een dieet dat ondersteunend en zelfs genezend zou werken bij kanker. De basis daarvan is het gecombineerd gebruik van de goede vetten in lijnzaadolie en de eiwitten in kwark of cottage cheese. Voor de rest raadt Budwig aan geen vlees, zuivel (behalve de kwark voor de pap), suiker en geraffineerde producten te eten en des te meer fruit, groenten, volkorengranen en noten. Of haar papje daadwerkelijk een effect heeft bij kanker is nooit bewezen, zelf werd ze met haar eigen dieet wel 94 en tot ze over de 80 was bleef ze nog kankerpatiënten bijstaan.

En dan het papje. Er zijn vele varianten mogelijk, dit is er één. Deze hoeveelheid kan als stevig ontbijt voor één persoon dienen of als tussendoortje voor 2 personen:

1 potje Griekse yoghurt ongesuikerd (als je ‘helemaal Budwig’ wil zijn, moet dat kwark of cottage cheese zijn) van ongeveer 170g

2 koffielepels gebroken lijnzaad

1 rijpe banaan

1 handvol cashewnoten (ongebrand, ongezouten)

1 handvol bessen

1 handvol havermout

zonnebloempitten

Mix de banaan met de cashewnoten in een blender. Dat levert een dikke plakkerige crème op. Meng alle andere ingrediënten erbij. Strooi tot slot de bessen en wat zonnebloempitten erover. Smakelijk!

Maak jij dit ook? Of heb je zo je eigen ontbijtspecials? Deel ze gerust!

Advertenties

2 gedachten over “Tuinoogst op het bord (3)

    marleen zei:
    2 augustus 2016 om 10:34

    Er zullen zo veel varianten bestaan als er mensen zijn… Mijn variant: in een koffiemolentje havergraantjes en amandelen malen, kwark en een banaan pletten met een koffielepel tarwekiemolie of lijnzaadolie en het sap van een halve citroen erbij. Bordenlikken, en een halve dag geen honger meer 😉

      Marc zei:
      2 augustus 2016 om 17:51

      Die zal ik dan ook eens proberen. Dat van die halve dag geen honger meer valt in mijn geval nog te bezien ;-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s