Eenvoudiger leven tip # 3: unitasken, of één ding tegelijk

Geplaatst op Geupdate op

Multitasken werkt niet,  dat is door neuro-psychiatrische onderzoeken ruim bewezen. De drie breinen die we hebben zijn daar simpelweg niet op afgestemd, zo blijkt. Ons reflecterend brein – dat waarmee we denktaken vervullen en wat ons specifiek menselijk maakt – kan maar één ding tegelijk doen en is eigenlijk relatief traag. Ons reflexbrein – dat we met de dieren gemeen hebben – is razendsnel maar kan zich alleen met het hier en nu bezighouden en taken van het reflecterend brein overnemen als die voldoende ingeoefend zijn. Denk maar aan het ‘automatisch worden’ van autorijden als je het al vele jaren doet. Ons archiverend brein dat informatie voor later gebruik opslaat kan pas werken wanneer het reflecterend brein stopt en heeft dus pauzes in het reflecteren nodig om te kunnen functioneren.

Vaak zijn onze werksituaties helemaal niet afgestemd op die ‘brein-werkelijkheid’. We zitten in landschapskantoren waar ons reflecterend brein geen kans krijgt om rustig helemaal te concentreren op één taak. Deadlines en de snelheid van informatie dwingen haast tot combineren. Met alle technologische hulpmiddelen en media waarover we beschikken verdwijnen kleine pauzes in ons werk waardoor archiveren onmogelijk wordt.

Bovendien beweren sommige wetenschappers dat multitasken zelfs verslavend is. Het continue switchen tussen kleinere taakjes geeft een gevoel van euforie, doordat het beloningssysteem in het brein wordt geactiveerd – ‘check’, ‘done’ – en er een enigszins verslavend genotsgevoel optreedt. Terwijl, laten we wel wezen, je eigenlijk helemaal niet zo veel hebt bereikt aan het eind van de dag.

En dan verlaten we onze werkplek. Je zou denken dat als die druk om te multitasken wegvalt we onze hersenen lekker laten uitrusten en ‘zichzelf zijn’, maar niks is minder waar. Zodra we ook maar even ergens moeten wachten – op een trein, bij de post – zie je uit alle binnenzakken en tassen de smart phones tevoorschijn komen tot zowat iedereen staat te klikken en te scrollen. We gaan joggen met muziek in onze oren, we strijken voor de televisie, eten met de krant erbij, checken het huiswerk van de kinderen tijdens het koken, etc.

Eén ding tegelijk, daar doen we niet meer aan, om twee redenen: meer dingen tegelijk lijkt efficiënter en één ding tegelijk voelt soms bodemloos saai en leeg. Dat van die efficiëntie hebben we alvast mis: uit onderzoek blijkt dat bij zogenaamd multitasken het tijdverlies 30 tot 50 % bedraagt en dat het risico op fouten veel groter is. En behalve dat al dat multi voor ons brein niet zo geweldig uitpakt, is het natuurlijk ook helemaal niet eenvoudig. Zodra we met meer dan één ding tegelijk bezig zijn, kunnen we namelijk veel moeilijker in het nu blijven, één van de eerste voorwaarden voor mentale eenvoud.

Observeer jezelf eens een weekje en ontdek waar jij de neiging hebt tot ‘multi’ in je werk en je vrije tijd. Ontdubbel dan:

alleen maar joggen (misschien merk je dingen in de omgeving op die je nooit eerder zijn opgevallen)
alleen maar geconcentreerd nadenken over een project zonder e-mail of telefoon tussendoor
alleen maar staan te wachten (een hele moeilijke voor mij)
alleen maar met kinderen spelen
alleen maar koken (nee, niet weglopen als er even niks te doen lijkt)
alleen maar autorijden (hoe is het om in de file te staan zonder de autoradio of cd-speler aan?)
alleen maar eten (extra moeilijk als het een maaltijd in je eentje is) …

Ga na welk effect het heeft als je veel vaker bewust één ding tegelijk doet. Kan je nieuwe gewoonten aannemen?

Veel succes en hou het simpel! Deel je hardnekkigste multi-gewoonten hieronder als je wil.

Sandra

Vorige tip gemist? Tip # 2 – Hardnekkige rommeltjes aanpakken

Bewaren

Bewaren

Advertenties

2 gedachten over “Eenvoudiger leven tip # 3: unitasken, of één ding tegelijk

    […] Vorige tip gemist? Tip # 3 – Unitasken, of één ding tegelijk […]

    […] # 1: start een eenvoud-dagboek Tip # 2: pak je hardnekkige rommeltjes aan Tip # 3: unitasken, of één ding tegelijk Tip # 4: vakantiestemming bewaren Tip # 5: jezelf betere gewoonten aanleren Tip # 6: op naar […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s