Plasticvrij Leven – Inkopen doen en eten

Geplaatst op

Hoe doe je boodschappen als je zo plasticvrij mogelijk wil leven? Anders, dat is duidelijk. Het vergt meer planning en structuur. Anderzijds kan het een verademing zijn om af te stappen van de race door de supermarkt waarbij je je winkelkar volstouwt met al die voedingswaren die er steriel, onnatuurlijk en luchtdicht bijliggen. Plastic is zo verweven met onze westerse consumptiepatronen dat rustig omschakelen beter werkt dan in één keer elke centimeter van het spul proberen te bannen. Om te beginnen kan je je voorzien van de basisuitrusting van de plastic-vrijheidsstrijder. Een paar voorbeelden, niet bedoeld als promo voor wat dan ook, er zijn zeker prima alternatieven.

Te beginnen vanaf rechtsboven, in wijzerzin:

Dopper drinkfles. Deze heeft als voordeel dat ze helemaal bpa-vrij is (er zitten geen giftige weekmakers in die je bijvoorbeeld wel in zachte, indrukbare flessen hebt) én het bovenste gedeelte kan je als een drinkkopje gebruiken als je het omkeert. Nadeel: met z’n 450 ml inhoud is hij snel leeg, maar je kan hem natuurlijk aan elk kraantje bijvullen. Online te koop en in België ook in de Oxfam Wereldwinkels.

Composteerbaar bestek. Of het echt composteerbaar is, heb ik nooit getest, ik heb het bijgehouden uit de iets milieu-bewustere eetplek en gebruik het telkens opnieuw. Je kan natuurlijk ook een metalen setje meenemen, maar deze wegen zo goed als niks.

Zakjes van bio-katoen van ‘A table’ met een trekkoordje, om groenten en fruit in te stoppen. Ze zijn ook te koop in verpakkingsvrije winkels en bestaan in een groter formaat. Een handige Harry of Henriëtta kan ze makkelijk zelf maken.

Stoffen tasje van Pylones. Sinds ik deze van een lieve vriendin kreeg, heb ik ‘m altijd bij. Een vracht bibliotheekboeken? Twee kilo prei? Het kan allemaal in dit stevige attribuut. Voordeel: veel leuker om met een mooi tasje rond te lopen dan met een exemplaar met één of andere reclame of nadrukkelijke eco-boodschap erop.

Potjes van Preserve: zijn gemaakt van bpa-vrij, recycled plastic. Ik vond ze in Bioplanet. Online zijn ze onder andere te koop bij Kudzu. Er bestaan ook andere formaten dan de twee op de foto. Handig om lunch of kleine snacks mee te nemen.

Sommige plastic-weigeraars zien helemaal af van het gebruik van plastic, ook als het om herbruikbare dingen gaat, en kiezen voor glazen drinkflessen en potten. Persoonlijk vind ik dat gezien de afstanden die ik fietsend afleg wat te omslachtig. Thuis staan glazen bewaarpotten dan weer mooi in de keuken.

En waar kan je zoal terecht als je van plan bent om inkopen te doen met je arsenaal aan eigen bakjes en zakjes? Om te beginnen in verpakkingsvrije winkels. Vooral te vinden in grote(re) steden, maar als we met z’n allen elke gelegenheid aangrijpen om er langs te gaan worden het er ongetwijfeld veel meer.  Het fijne aan verpakkingsvrije winkels? Ze nodigen uit tot sociaal contact, geven een buurtgevoel middenin de stad en van al die flessen, bakken en potten waar je zelf je eten uit kan scheppen word je vanzelf zen en happy. Behalve de 10 winkels vermeld op de pagina van Netwerk Bewust verbruiken zijn er ook nog: The Food Hub in Leuven, Lara kookt voor u in Antwerpen en Les Halles Bio Van de Tram in Brussel.

Bij Bioplanet kan je zonder probleem eigen doosjes meenemen om je bio-vlees in te laten verpakken. In Gent is Mij pak je niet in gestart als burgerinitiatief om zoveel mogelijk verpakking te vermijden en intussen krijgt het elders in Vlaanderen navolging. Er wordt bijvoorbeeld in kaart gebracht in welke handelszaken je allemaal terecht kan met eigen verpakkingen. Misschien wordt er eerst wat gek opgekeken als je je eigen doosjes bij de slager of de kaaswinkel over de toonbank schuift, maar het loont altijd de moeite om te vragen of het kan.

Een flinke steen des aanstoots was – en blijft – voor mij dat biogroenten en -fruit in de gewone supermarkt altijd verpakt zijn, in sommige gevallen in doodgewoon plastic, in andere in folies die dan wel als composteerbaar worden gelabeld, maar die je in je gewone compostbak niet verwerkt krijgt, zeker niet in grotere hoeveelheden. Ik weet het, wettelijk gezien moeten die verpakkingen om bio van niet-bio te kunnen onderscheiden, maar het wordt hoog tijd dat daar iets aan wordt gedaan. ‘Natural branding’ van bioproducten via lasertechniek zou op komst zijn, maar voorlopig merk ik daar nog niks van in mijn lokale supermarkten. Gelukkig zijn er alternatieven, zodat we de supermarkt links kunnen laten liggen.

Misschien kan je bij een Voedselteam in je buurt lokaal en vers basisvoedsel kopen dat je via een webwinkel bestelt en in een plaatselijk depot afhaalt. Vergelijkbaar maar met een iets andere werking is CSA, Community Supported Agriculture: een lokale gemeenschap draagt mee de werking van een landbouwbedrijf en kan in ruil op een deel van de oogst rekenen. Zowel Voedselteams als CSA zijn in Vlaanderen duidelijk in opmars. Studenten aan de KULeuven kunnen op maandag een biogroenten- en of fruitpakket ophalen op verschillende plaatsen in de stad.

Dikwijls volstaat het om iets verder te kijken dan het vertrouwde aanbod aan winkels. Tot een paar weken terug dacht ik wat mijn eigen tamelijk afgelegen woonplek betreft een beetje mistroostig dat bio én onverpakt niet echt praktisch haalbaar was, tenzij oogst uit eigen tuin en de net iets te verre bio-supermarkt. Maar kijk, plots kwam dé oplossing uit de lucht vallen: een coöperatieve van 3 lokale bio-boeren net over de taalgrens die hun klanten via e-mail op de hoogte houden van hun aanbod en op vrijdag en zaterdag voor de verkoop zorgen. Misschien slijt het nieuwe er wel af, maar voorlopig fiets ik op zaterdagochtend als op wolkjes een kwartiertje door de velden naar de boerderij en laad ik de fietstassen vol met verse groenten en fruit zonder verpakking. Op zulke momenten besef ik dat plasticvrij- er leven ook echt kwalitateitsvoller leven is.

Sandra

 

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Plasticvrij Leven – Inkopen doen en eten

  patricia toebinte zei:
  10 oktober 2017 om 07:52

  Nog een goed alternatief voor plasticfolie of zilverpapier zijn bijenwasdoeken. 100% biokatoenstof met zuivere bijenwas behandeld. Je kan ze na gebruik gewoon afspoelen. Een gesneden appeltje dat je bijvoorbeeld in een lunchpakket meegeeft, wordt niet bruin en blijft zijn mooie heldere kleur behouden.

   sandrotsjka Gereageerd:
   10 oktober 2017 om 10:36

   Inderdaad, wij zijn ze onlangs beginnen gebruiken, binnenkort schrijf ik er iets over. Dank voor je suggestie, Patricia!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s