Humisme/Levende Bodem

jvdb      2015 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot jaar van de bodem. Na alle aandacht die het thema heeft gekregen het afgelopen jaar, hoef ik jullie hopelijk niet meer te vertellen dat een gezonde, levende bodem erg belangrijk is. Zo belangrijk zelfs dat ons leven ervan afhangt. Het is een levend ecosysteem dat ons alles geeft wat we nodig hebben voor onze meest elementaire noden, het is bovendien een behoorlijk miskende opslagtank voor CO² en vormt een deel van de oplossing voor het galopperende klimaat. Daarom moet de bodem ook in 2016 en de volgende jaren een centraal thema blijven.

Marc Siepman heeft al enkele jaren zijn ziel gelegd in het verspreiden van deze boodschap. In 2014 begon hij ook zijn zoektocht naar docenten die hem konden helpen. Ik voelde het al langer als een roeping om met dit thema aan de slag te gaan, dus ik nam zijn uitnodiging dankbaar aan.
Natuurlijk is het niet de bedoeling een zo goed mogelijke kopie van Marc proberen te zijn, dus heb ik de cursus naar mijn eigen hand gezet. Ik heb dan ook een heel andere achtergrond dan Marc. Ik put uit mijn kennis en ervaring als compostmeester en permaculturist, als boswachter en natuurkenner, en wil het thema ook in een breder kader plaatsen, door thema’s als klimaat en energiecrisis erin te vervatten. Dat zijn niet toevallig ook de twee grote thema’s van de transitiebeweging, misschien wel de belangrijkste beweging van de laatste jaren, en eentje waar ik intensief aan gewerkt heb in Tervuren (Vlaams-Brabant).

Als leidraad in de cursus levende bodem gebruik ik het bekende concept Hoofd, Handen en Hart en ik link dat met de drie ethische principes van permacultuur: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en zorg voor een gelijke verdeling voor allen. Ik geloof dat er moet gewerkt worden aan alle aspecten van ons mens-zijn als we iets willen veranderen aan hoe we onze aarde behandelen. In een eerste deel gaan we de bodem met onze rationele geest te lijf: wat gaat er momenteel verkeerd, waaruit bestaat die bodem en hoe functioneert dat allemaal. Dit leg ik uit aan de hand van de vier natuurelementen.
living soilIn deel twee verschuift de focus naar praktische oplossingen: wat kunnen we doen om onze bodem te herstellen, en hoe kunnen we ons organiseren om ook in een breed maatschappelijk kader verandering teweeg te brengen.
Doorheen deze twee delen is deel drie verweven, waarin we samen op zoek gaan naar manieren om onze verbondenheid met de aarde, maar ook met onszelf, elkaar en onze omgeving te hervinden.
Bereid je voor op een boel informatie en werkbare tips, zodat je daags nadien meteen zelf aan de slag kan in je eigen tuin en omgeving, met hoofd, handen én hart.

De cursus kan in één of twee dagen georganiseerd worden. In de twee-dagen-formule komt alle basisinformatie ruimer aan bod, en is er meer tijd voor de delen Handen en Hart.
Ik maak heel weinig gebruik van beamer en scherm en kan het ook zonder stellen. Een bord met krijtjes is wel onmisbaar.

Kostprijs: deelnemers geven een vrije bijdrage, de organisatie staat in voor de reiskosten. Andere prijsformules zijn ook mogelijk.
Voor boekingen, meer info en afspraken, stuur een mail naar info@villavanzelf.org.

Hopelijk tot gauw!

Marc Van Hummelen

Mensen die de cursus reeds volgden zeiden dit erover:

“Veel info, duidelijk gebracht en steeds in de bredere context geplaatst. Aandacht voor hart en ziel!”
“Bruikbare bodeminfo die verwondering & genegenheid voor de Aarde voedt in mij 🙂 Fijn om mens-tot-mens les te krijgen, zonder scherm.”
“Mooie manier van verschillende facetten met elkaar verbinden (politiek, economisch, ecologisch, spiritueel).”

 

Advertenties