Eenvoudiger leven

Eenvoudiger leven, we hebben er allemaal wel beelden bij, maar wat is het eigenlijk? Heeft het te maken met materiële omstandigheden? Hoeveel je bezit, waar en hoe je woont? Is het eerder een mentale toestand die een weerslag heeft op het alledaagse leven? Is het een spirituele ingesteldheid? Of is het dat allemaal en misschien nog veel meer?

Eigenlijk is het niet nodig om een ‘juiste’ invalshoek te vinden of er één te kiezen waaraan je je zal houden. Als je wil kan je eenvoud zien als een heel uitgestrekt gebied. Het heeft vage grenzen en het verandert door de menselijke activiteit en evolutie voortdurend van vorm. Het is niet zoiets als een natuurreservaat met één hoofdingang. Je kan het vanuit verschillende richtingen benaderen en het heeft ontelbare toegangswegen. Sommige zijn wat moeilijker betreedbaar dan andere. Hoe je benadert of betreedt hangt gewoon samen met wie jij zelf bent, wat je waardevol vindt, waar je affiniteit mee hebt.

Eén ingang kiezen kan je een deel van het gebied leren kennen, waarna je verder trekt of – dat kan ook – rechtsomkeer maakt en het gebied weer verlaat omdat je niet hebt gevonden wat je zocht of andere dingen in je leven voorrang hebben. Het kan zijn dat je later langs dezelfde of een andere ingang weer naar binnen gaat wanneer de tijd er rijp voor is. Het kan ook dat je je zo thuis voelt in het gebied eenvoud dat je vertrokken bent voor een levenslange tocht.

Eén ding is zeker: verkenningen in het gebied eenvoud laten mensen zelden onveranderd achter. Eenvoud brengt iets teweeg in onze perceptie van onszelf, anderen, onze omgeving, het leven. In die zin hangt eenvoud nauw samen met zelfkennis, waarden en zingeving. Verder heeft eenvoud een band met creativiteit: het diepe verlangen dat we allemaal hebben om ‘maker’ te zijn in ons leven, te creëren en scheppen en te delen wat we maken.

Veel ingangen in plaats van één pad

Er is al heel veel geschreven over eenvoud en vereenvoudiging, over onthaasten, ontspullen, ontstressen etc. Vaak komt het erop neer dat er één gestructureerde weg wordt getoond naar het gebied eenvoud. Alsof iemand jou dat ene paadje of poortje toont en zegt ‘dit is de manier om er te komen’. Ergens is dat jammer, want het is perfect mogelijk dat nu net dat paadje of poortje voor jou een prima ingang is, maar misschien is dat ook helemaal niet het geval en zou een andere route veel passender zijn.

Daarom vinden wij het fijner om veel wegen en paadjes, poortjes en routes en hekjes naar het gebied eenvoud te tonen. Het ene pad zal jou niks zeggen, een ander zal je een keer proberen en slaat niet bij je aan, een derde wordt een blijver. Logisch eigenlijk, we zijn nu eenmaal verschillend. We hanteren drie criteria waaraan we denken dat wegwijzers en toegangen tot het gebied eenvoud moeten voldoen om bruikbaar te zijn.

  1. Ze moeten heel concreet zijn.
  2. Je moet ze direct kunnen toepassen.
  3. Je hoeft er geen ingrijpende methode voor te leren of een heel boek voor te lezen.

Op de Villa VanZelf-blog vind je geregeld een eenvoud-tip waarmee je direct aan de slag kan. Wil je er geen enkele missen, meld je dan aan via de blauwe Volg-knop rechts onder de menu-balk. Deel als je daar zin in hebt zeker je eigen ervaringen bij de reacties onder de blogberichten. Mail ons op info@villavanzelf.org als je zelf tips hebt die voor jou werken en waar anderen ongetwijfeld ook wat aan kunnen hebben.

Hieronder vind je ze allemaal bij elkaar:

Tip # 1: start een eenvoud-dagboek
Tip # 2: pak je hardnekkige rommeltjes aan
Tip # 3: unitasken, of één ding tegelijk
Tip # 4: vakantiestemming bewaren
Tip # 5: jezelf betere gewoonten aanleren
Tip # 6: op naar Plasticvrij Leven
Tip # 7: mini-schoonmaak, maxi-effect
Tip # 8: persoonlijke rituelen creëren
Tip # 9: hou de Piraminder in je achterhoofd
Tip #10: bewegen, liefst in de natuur
Tip # 11: keuzes maken en trager leven
Tip # 12: schenk ervaringen in plaats van dingen
Tip # 13: schiet rustig op
Tip # 14: 5 tips voor meer flow
Tip # 15: 11 tips voor meer in het nu zijn
Tip # 16: 5 tips voor een eenvoudige kleerkast
Tip # 17: neem altijd de tijd

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertenties

2 gedachten over “Eenvoudiger leven

    […] Eenvoud […]

    […] Eenvoudiger leven […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s