Workshop Flush Free: composttoilet

compost-toilet-life-cycle

Compost & toilet, lijkt je dat een rare combinatie? Toch passen ze goed bij elkaar. Je toilet kan immers een waardevolle bron van compost zijn, als je bereid bent om enkele aanpassingen te maken. Met een droogtoilet bespaar je vele liters op je waterverbruik, en vooral: je belast het milieu niet langer, want je herwaardeert je afval tot een grondstof. En nee hoor, het is geen vieze boel, ik heb al jaren een droogttoilet en het werkt niet zo heel anders dan een doorspoeltoilet, ik vind het droogtoilet zelfs hygiënischer omdat er geen verborgen hoekjes en kantjes aan zitten waar een borstel nooit aankan, en geen rioolbuis onder de grond waar je liefst nooit aan denkt. Beschouw jezelf gerust als een deel van het ecosysteem dat je rond jezelf hebt opgebouwd, het droogtoilet is daarin een belangrijk puzzelstukje in het rondmaken van de nutriëntenkringloop.

Villa VanZelf biedt twee versies van de workshop Flush Free: een basis-versie en een uitgebreide versie. Deze laatste bestaat uit de basisversie en een praktijkgedeelte waarbij je zelf je eigen composttoilet kan bouwen.

Demo-model, met koninklijke toets

Tijdens de basis-workshop (2,5 à 3 uur) leer je van a tot z :

 • enkele goeie redenen om zelf met een droogtoilet te beginnen
 • hoe een droogtoilet werkt,
 • wat de voor- en nadelen ervan zijn,
 • hoe het composteringsproces in elkaar zit,
 • wat compost doet met je bodemvoedselweb,
 • hoe je praktisch aan de slag gaat met toilet en compostbak,
 • de routine van het legen van de emmers,
 • vragenvuurtje,
 • praktische demo als er op de workshop-locatie een composttoilet en composteer-site aanwezig zijn.

In de uitgebreide versie van de workshop (volledige dag) krijg je alle basiskennis mee en steek je bovendien zelf een droogtoilet in elkaar, aan de hand van een standaard voorbeeld, dat je achteraf mee naar huis neemt. Alle materialen worden daarvoor voorzien en je krijgt er een (plastic) start-emmer bij. Aan het einde van de dag heb je alle theoretische en praktische bagage én een gebruiksklaar toilet! Behalve deze beide heb je dan nog strooiselmateriaal en een compost-site nodig en je kan Flush Free gaan leven.
Voor de uitgebreide workshop is het aantal deelnemers vrij, maar het aantal toiletten dat kan worden gebouwd is beperkt tot 7 stuks.

Modellen gebouwd tijdens workshop. De bovenkant wordt volgens eigen inspiratie gedecoreerd.

Waar?

De workshops kunnen in heel Vlaanderen worden georganiseerd, bij een gastorganisatie of gastheer/-vrouw/-persoon. Data van workshops zijn te vinden in onze Kalender.

Interesse om deze workshop te organiseren? Laat ons iets weten per mail aan info@villavanzelf.org. De praktische kant spreken we samen af.

 

 

 

Lees hier mijn persoonlijke verhaal…

 

Bewaren

Bewaren


2 gedachten over “Workshop Flush Free: composttoilet

  […] Flush Free […]

  Sh*t | le fabuleux jardin zei:
  24 november 2016 om 18:20

  […] van Joseph Jenkins  (zelfs gratis down te loaden) of u kunt eens een workshop bijwonen van deze mensen, wiens creaties zelfs al in het MAS te bewonderen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s