Flush Free

compost-toilet-life-cycle

Compost & toilet, lijkt je dat een rare combinatie? Toch passen ze goed bij elkaar. Je toilet kan immers een waardevolle bron van compost zijn, als je bereid bent om enkele aanpassingen te maken. Met een droogtoilet bespaar je vele liters op je waterverbruik, en vooral: je belast het milieu niet langer, want je herwaardeert je afval tot een grondstof. En nee hoor, het is geen vieze boel, ik heb al jaren een droogttoilet en het werkt niet zo heel anders dan een doorspoeltoilet, ik vind het droogtoilet zelfs hygiënischer omdat er geen verborgen hoekjes en kantjes aan zitten waar een borstel nooit aankan, en geen rioolbuis onder de grond waar je liefst nooit aan denkt. Beschouw jezelf gerust als een deel van het ecosysteem dat je rond jezelf hebt opgebouwd, het droogtoilet is daarin een belangrijk puzzelstukje in het rondmaken van de nutriëntenkringloop.

Tijdens deze workshop leer je van a tot z leert hoe een droogtoilet werkt, de voor- en nadelen ervan, hoe het composteringsproces in elkaar zit, wat compost doet met je bodemvoedselweb, hoe je praktisch aan de slag gaat met toilet en compostbak.

In de uitgebreide versie van de workshop steek je zelf een droogtoilet in elkaar, aan de hand van een standaard voorbeeld, dat je achteraf mee naar huis neemt. Alle materialen worden daarvoor voorzien en je krijgt er een (plastic) start-emmer bij. Aan het einde van de dag heb je alle theoretische en praktische bagage, én een toilet!, om ‘s anderendaags meteen zelf aan de slag te gaan*.

Praktisch

Workshop van 2,5 à 3 uur:

 • enkele goeie redenen om zelf met een droogtoilet te beginnen
 • hoe functioneert een droogtoilet
 • wat is composteren, van grondstof tot product
 • wat gebeurt er in de compostbak
 • voorbereiden van de compostbak en routine van het legen van de emmers
 • vragenvuurtje
 • praktische demo indien op locatie een droogtoilet en composteer-site aanwezig is

Uitgebreide versie van een hele dag:

 • Bovenstaand programma in de voormiddag + in de namiddag zelf bouwen van eendroogtoilet. (Aantal deelnemers vrij, aantal toiletten beperkt tot 7 stuks)

Locatie

De workshops worden in heel Vlaanderen georganiseerd, telkens bij een gastorganisatie of gastheer/-vrouw/-persoon. Data van workshops zijn te vinden in onze Kalender.

Interesse om deze workshop te organiseren? Laat ons iets weten per mail aan info@villavanzelf.org. De praktische kant spreken we samen af.

*Wat je nog nodig hebt, is strooiselmateriaal en een compostbak in de tuin. Wat dat is en hoe je eraan komt leg ik allemaal uit tijdens de workshop…

IMG_20150907_150549                       IMG_20150907_150936

Dit is het recentste demo-model, met een koninklijke toets… De versiersels bovenaan kan je aanpassen naar eigen smaak

 

Lees hier mijn verhaal…

 


2 gedachten over “Flush Free

  […] Flush Free […]

  Sh*t | le fabuleux jardin zei:
  24 november 2016 om 18:20

  […] van Joseph Jenkins  (zelfs gratis down te loaden) of u kunt eens een workshop bijwonen van deze mensen, wiens creaties zelfs al in het MAS te bewonderen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s